Begravningsblommor

Publicerat den
red roses on bench at funeral in church

Begravningsblommor, begravningsbuketter och olika blomsterarrangemang är vanligt vid en begravning och visar att du bryr dig om den avlidne. Det finns inga formella regler kring blommor och arrangemangen men det är vanligt med en begravningskrans, Du kan beställa sorgbinderier från en florist eller begravningsbyrå och du säger till företaget om den avlidnes namn, kyrka eller plats som hen begravs i, plats och tid.Tänk på att inte göra beställningen i sista sekund utan räkna med minst 2 dagar innan begravningen.

Olika typer av begravningskransar och blomsterarrangemang

Vi hoppas att denna enkla guide kan bidra till att välja sympati blommor en enklare process.

Att välja rätt blommor kan vara svårt vid en begravning och blomsterarrangemang kan göra valet än svårare. Särskilt om det är första gången du köper begravningsblommor eller om detta är första gången du beställer blommor på nätet när du fortfarande sörjer och uttrycka din förlust. Det kan vara både betydelsefullt och trivialt på samma gång när man beslutar hur man bäst återspeglar sina känslor med en älskad människa.

Tänk på känslan:
Att skicka rätt budskap är kanske det viktigaste när du väljer begravningsarrangemang. Begravning blommor hedra den avlidne, tröstar de sörjande, och uttrycker dina personliga känslor av förlust. Tänk på intressen och hobbyer för den person som har gått bort och hur du kommer alltid att minnas dem. Du kan  låta de sörjande veta att deras älskade en var en solstråle i ditt liv med ett arrangemang av gula blomningar. Religiösa känslor kan uttryckas på ett antal sätt, från formen av arrangemanget till budskapet på ditt kort, men bör endast skickas om du har kunskap om familjens religiösa tillhörighet.

Om du inte skickar som en grupp, bör stora arrangemang endast väljas om du är en nära vän eller familjemedlem. Om du lyssnar på dina känslor kommer ditt arrangemang uttrycka dina känslor på lämpligt sätt.

blommor

Priser

En krans kostar mellan 1200-2000 kronor medan en bukett kostar upp emot 400 kronor och uppåt. Det finns också begravningsdekorationer, begravningsbuketter och olika typer av arrangemang som hästsko arrangemang.

Ska man ha band till kostar det ofta några hundralappar extra. En bukett som är bunden kallas för sorgarrangemang. En del väljer också sorgkransar med band och kort vilket kostar drygt 1000-lappen upp till 2000 kronor.

Begravningsblommor som kistdekoration

Utöver buketter och kransar är det vanligt med kistdekoration som ofta består av rosor och andra blommor som iris, liljor och gerbera. Kistdekorationen kostar mellan 1000-2000 kronor.

Olika växtarrangemang vid gravstenen

Det finns mängder av olika växter du kan plantera vid gravstenen och det är ofta säsongsbetonat och beroende på hur mycket ljus som finns vid graven. Om det är skuggigt passar funkia, nunneört och stensöta. Om det är halvljust daggkåpa och kaukasisk förgätmigej. På en solig gravplats passar växter som alunrot, lammöron och stäppsalvia

Vid jul
Kruka med tuplaner och kransutläggning

Alla Helgons dag
Ljus

Vår
Plantering av perenner

Höst
Plantering av perenner

Om du har frågor kring graven och gravvården ska du kontakta kyrkogårdsförvaltningen.

Begravning och blommor – företag som du kan beställa begravningsblommor från

Några företag som finns över hela Sverige där du kan beställa begravningsbyråer:

  • Interflora
  • Euroflorist
  • Flowerhouse