Begravningsblommor

Publicerat den

blommor

Begravningsblommor, begravningsbuketter och olika blomsterarrangemang är vanligt vid en begravning och visar att du bryr dig om den avlidne. Det finns inga formella regler kring blommor och arrangemangen men det är vanligt med en begravningskrans, Du kan beställa sorgbinderier från en florist eller begravningsbyrå och du säger till företaget om den avlidnes namn, kyrka eller plats som hen begravs i, plats och tid. Tänk på att inte göra beställningen i sista sekund utan räkna med minst 2 dagar innan begravningen.

Olika typer av begravningskransar och blomsterarrangemang

En krans kostar mellan 1200-2000 kronor medan en bukett kostar upp emot 400 kronor och uppåt. Det finns också begravningsdekorationer, begravningsbuketter och olika typer av arrangemang som hästsko arrangemang.

Ska man ha band till kostar det ofta några hundralappar extra. En bukett som är bunden kallas för sorgarrangemang. En del väljer också sorgkransar med band och kort vilket kostar drygt 1000-lappen upp till 2000 kronor.

Begravningsblommor som kistdekoration

Utöver buketter och kransar är det vanligt med kistdekoration som ofta består av rosor och andra blommor som iris, liljor och gerbera. Kistdekorationen kostar mellan 1000-2000 kronor.

Olika växtarrangemang vid gravstenen

Det finns mängder av olika växter du kan plantera vid gravstenen och det är ofta säsongsbetonat och beroende på hur mycket ljus som finns vid graven. Om det är skuggigt passar funkia, nunneört och stensöta. Om det är halvljust daggkåpa och kaukasisk förgätmigej. På en solig gravplats passar växter som alunrot, lammöron och stäppsalvia

Vid jul
Kruka med tuplaner och kransutläggning

Alla Helgons dag
Ljus

Vår
Plantering av perenner

Höst
Plantering av perenner

Om du har frågor kring graven och gravvården ska du kontakta kyrkogårdsförvaltningen.

Begravning och blommor – företag som du kan beställa begravningsblommor från

Några företag som finns över hela Sverige där du kan beställa begravningsbyråer:

  • Interflora
  • Euroflorist
  • Flowerhouse