Begravningsmusik och begravningssånger

Publicerat den
Song Thrush perched on log

Vilka låtar spelas mest på begravningar? Valet av begravningsmusik har ändrats under de senaste decennierna och många vill ha en personlig prägel på gudstjänsten. Numera blandas poplåtar, humor och sport teman med traditionella psalmer och klassiker som Frank Sinatras My Way.

Begravningsakten brukar inledas med att organisten spelar orgelmusik men det är inte ovanligt att spela upp från en CD om man vill ha en personlig stil eller någon annan musik. En ny trend är att spela musik från iPhonen som man hittar på Spotify.

Musik inom den svenska kyrkan
Efter den inledande musiken hälsas deltagarna välkomna. Under ceremonin hålls griftetal som Lukas 20:37-38 och ett personligt tal som officianten eller prästen kan hjälpa dig med. En begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans regi följer en viss ordning och till den lämnas förslag på lämpliga psalmer och annan kyrkomusik. Till en kantors plikt hör att spela allt som ingår i psalm- och mässboken.

Bland populära psalmer vid en begravning 181,190 Bred dina vida vingar, 200, 256, 249, 285, 297, Tryggare kan ingen vara och Gammal fäbodpsalm. En annan populär orgel låt är Air av Johann Sebastian Bach.

En kyrkomusiker kan inte tvingas att framföra annan musik som han eller hon anser olämplig. Exempel på moderna utländska låtar vid en begravning spänner från Rod Stewart och Chess till populära låtar som Queens Show must go on.

Svenska låtar som är populära är ”Håll mitt hjärta” med Björn Skift, ”Härlig är jorden” med Carola och Magnus Ugglas/Olle Ljungströms ”Jag och min far”. Nyare svenska låtar som är populära är Tröstevisa, Till en ängel och För kärlekens skull.

Andra låtar som man ofta spelar vid begravning är Bridge over troubled water, Over the rainbow och Sarah Brigtmans Time to say goodbye.