Begravning och coronavirus

Publicerat den Författare Begravningsbyråer

Du bör vara extra försiktig om du är på begravning av en coronasjuk person. Aftonbladet rapporterar om flera smittade i samband med en begravning.

Svenska kyrkan har tidigare sagt att de ställt om sin verksamhet och följer Folkhälsoinstitutets rekommendationer.

Förbudet mot offentliga sammankomster över 500 personer som införts till följd av coronavirus gör det fortfarande möjligt att hålla de flesta begravningarna. Men även om folkhälsoinstituetet har satt den gränsen känner många ett obehag att träffas i större grupper. Det medför att det är svårt att hålla en traditionell begravning och högtidlighålla en person som har dött efter komplikationer av viruset – eller något annat.

Traditionen och ritualen att hedra och säga adjö till de döda är djupt rotad i vår kultur. Att visa sympati och kondoleanser är något som definierar oss som människor. Men coronavirus, med de förhållningsregler som gäller – stanna hemma, förbud mot stora sammankomster och rädsla för resor och exponering – gör att det är blivit en annan situation. Oavsett dödsorsaken behöver vi tänka på säkerheten för de som går på begravningen.

En del fysiska händelser ställt om och blir möjliga att följa digitalt. En del begravningar, där man valt kremering, kommer nog många välja att skjuta på. De kan hållas i någon obestämd tidpunkt i framtiden när det är säkert för alla att närvara.