Dödsannons – att skriva en dödsannons & tackkort vid begravning

Publicerat den

hostblommorAtt skriva en dödsannons (tackannonsen) kan kännas overkligt för de närstående men det är en viktig process i sörjandet. Dessutom vill man hedra den avlidne, visa respekt och berätta för andra människor om den avlidnes liv.

Dödsannonsen är att vanligt sätt att tillkännage dödsfallet. Att underrätta släktingar och bekanta kan vara en tung börda när en nära anhörig har gått bort. I lokaltidningen blir det som en kungörelse att en person är avliden och många personer läser lokalpressen.

Dödsannonser är vanligare bland glesbygden och i lokaltidningar än i de större storstäderna kan det vara konkurrens att få in annonsen. Genom dödsannonsen kan man även få in text och fråga ifall personer vill delta i minnesstunden.

En bekant till mig som köpte en begravningsannons via en begravningsbyrå i en liten lokaltidning fick i februari 2014 betala 3500 kronor för införandet. Jag antar att man kan få ner priset om man kontaktar tidningen direkt fast å andra sidan har begravningsbyråer rabatt eftersom de är återkommande kunder. När du lämnar en annons till en tidning går den till korrektur innan den publiceras.


Hur ska dödsannonsen utformas?

Numera är det vanligt att dödsannonsen utformas på ett personligt sätt. Det finns en uppsjö av bilder och symboler som används tex kors, blommor, fotbollsföreningsemblem, bild på den avlidne och djur som fåglar.

Saker som brukar vara med i dödsannonsen:

  • Ikon
  • Dikt eller några vackra ord
  • Födelseår
  • Dödsdag
  • Närmast anhörig
  • Var begravningen kommer att hållas
  • Om man vill att gåvor ska efterskänkas till något välgörande syfte

Att välja dikt kan vara svårt och det finns texter som passar bättre i sammanhanget beroende om det är en mor, far, barn som har avlidit eller om det är en viss känsla man vill förmedla.Det finns flera samlingar av verser på dödsannonser på nätet att välja mellan.

Digitala dödsannonser – när sörjeprocessen flyttar in på nätet

Vi blir mer och mer digitala och framöver kommer vi att brottas med hur man ska hantera avlidna personer på Internet. Sörjeprocessen är i vissa fall digital och kommer att öka i omfattning med digitala begravningar och en del begravningar streamas över nätet för de som inte kan närvara. Idag kan du spara digitala minnen och det finns dödsannonser på Internet, sociala medier och digitala ljus. men personer som avlidit har även ett digitalt liv som kan behöva avslutas på ett värdigt sätt.

Dödsfall och sociala medier

Något som är ett stort problem är hur man ska hantera sociala medier som Facebook, Twitter, Linkedin och Google+. En del anhöriga väljer att plocka bort de sociala profilerna och meddelar personer som följt personen att hen har avlidit. Andra låter de digitala identiteterna vara kvar som minne av personen.

Efter begravningen: Tackannons &
tackkort för begravning?

Efter begravningen är det många som följer upp med att skriva en tackannons i tidningen. Det är vanligast att man skickar ett officiellt tackkort till de som har deltagit i sorgen på begravningen eller som har skickat blommor.