Att skydda familjen vid dödsfall

Publicerat den Författare Begravningsbyråer
family on autumn walk

Ett dödsfall kan komma plötsligt och traumatiskt och det är viktigt att du inte har för bråttom och tar ogenomtänkta beslut. I ett första läge är det viktigt att transportera den avlidne till ett sjukhus eller bisättningslokal. Därefter kan man vänta med att planera begravningen. Kremering eller gravsättning ska göras inom en månad från dödsdagen.

Skydda familjen ekonomiskt

Tidningen Privata affärer har en utmärkt artikel om hur du skyddar din familj vid dödsfall genom olika typer av försäkringar. I artikeln tar de upp livförsäkring men också tjänstepensionsavtal, ITP, pensionssparande, änkepension mm. Om du har ITP så har du en tjänstegrupplivförsäkring (TGL) som ger ett visst grundskydd.

Vad ska jag säga till en sörjande vän?

Sorg är en process. Vänner kan erbjuda stöd och tröst, men det finns inget sätt att ta bort smärtan från den som förlorar en person de älskat. I stället för att oroa sig för vad man ska säga till en sörjande vän, bör du vara lyhörd för behoven hos de sörjande och erbjuda hjälp när det är möjligt. Den som sörjer känner sig ofta hjälplösa och det är ofta nyttigt att söka upp personer som kan stödja den som är sörjande det kan vara släktingar, vänner, grannar, terapeut eller en stödgrupp. Att gråta är nyttigt och hälsosamt men även om det kan vara svårt att tro kommer tårarna till ett slut.

Vad kan jag göra för att hjälpa en person som sörjer?

Att hjälpa en person som sörjer är inte alltid lätt. När en tid har gått så var inte rädd att ta kontakt och bjud dina sörjande vänner till sociala möten så att de har möjlighet att träffa nya vänner. Planera aktiviteter tillsammans så ni båda har något att se fram emot. Tänk på att årsdagar och högtider ofta är svåra perioder för en person som sörjer.

Några råd till dig som sörjer

1. Ta tid att sörja:  Det kan kännas som att du har förlorat en del av dig själv, och markerar slutet på vissa rutiner och interaktioner. Ta den tid som du behöver för att ta itu med detta och alla de känslor som kommer tillsammans med den. Upplev din ilska, rädsla eller sorg och arbeta igenom dem.

2 Åter fokusera din energi: Fokusera på enklare saker som du behöver göra städning ditt hus, organisera dina räkningar, gå igenom din garderob, eller någon annan uppgift som behöver få gjort.

3 Bli aktiv: Se till att försöka att börja med nya rutiner.

4 Umgås med dina vänner: Nu är det dags att dra nytta av stödgruppen i ditt liv. Vänner och familj vill att du ska må bra, och för att få tillbaka på fötterna. Låt dem hjälpa dig!

5. Spendera tid med dig själv: Du kommer att behöva lite tid att reflektera över förändringarna. Ta denna tid att skapa ett utrymme för dig själv, arbeta igenom dina känslor.

6 Ät sunt: ​​ Bra kost bidrar till ditt humör och din förmåga att vara positiv på lång sikt. Mat rik på omega-3 fettsyror kan förbättra ditt humör medan gröna grönsaker ger nyttiga näringsämnen som hjälper mot depressioner.