Gravstenar – att skaffa en gravsten

Publicerat den

gravstenarEn gravsten är något mycket personligt och som kommer stå som minne över den avlidna under många år. Att välja stenmaterial och prägling av stenen (typsnitt och inskription) är några frågeställningar som du ställs inför.

Börja med att se vilken sorts gravsten som rekommenderas för gravplatsen. Vid en familjegrav kanske man vill använda sig av den befintliga gravstenen. Gravstenar visar vår personlighet och numera är det vanligt med rätt små gravstenar.

Vad kostar en gravsten?

Oftast väljer vi nytillverkade gravstenar men det finns faktiskt även begagnade att köpa för 500 kronor. Kostnaden för en nytillverkad gravsten ligger mellan 5000 kronor och upp mot 20 000 kronor beroende på hur du vill att gravstenen ska se ut och designas.

Du kan köpa gravstenen från begravningsbyrån men du kan också ta direkt kontakt med ett stenhuggeri ifall du vill ha färre mellanhänder – vilket ofta innebär lägre kostnader.

 

Måtten på en gravsten

Vilket är standardmåttet för en gravsten? Måttet på en gravsten kan variera och början på förra århundradet var det inte ovanligt med stora och höga monumentala gravstenar. Idag har gravstenarna blivit betydligt mindre och 70 cm är ett vanligt standardmått för en gravsten. Vanliga motiv på gravstenar brukar vara duvor, sparvar och kors. Texten kan vara i guld, svar, vit eller någon annan färg.


 

Begravningsstöd om du inte kan betala en gravsten

I många kommuner får man ekonomisk hjälp ifall man inte har råd att betala en gravsten och man kan få betalt av kommunen. Däremot ger inte alla kommuner gravstenshjälp exempelvis Södertälje.


Begravningssten vid minneslund?

Vid en minneslund kan du inte placera något minnesmärke.

Tänk på att gravstenar kan vara en säkerhetsrisk som kan skada barn

Det har hänt att barn har dött när de fått en gravsten över sig och därför är det viktigt att du får gravstenen monterad på ett säkert sätt. Det händer att gravstenar släpper i dubbning och gjutning och blir instabila. Dåligt förankrade gravstenar är säkerhetsrisker för besökare på kyrkogården. Om man ser en instabil gravsten på en kyrkogård så sätter man upp skyltar riktade till gravrättsinnehavaren.

Det är främst gravrättsinnehavaren som har ansvaret för att gravanordningarna är monterade på ett säkert sätt eftersom de äger gravstenarna och gravramarna. Om din gravsten blivit nedlagt tar du kontakt med den lokala Kyrkogårds och fastighetsförvaltningen.

Ny teknik:
DN har ett reportage om streckkoder kopplad till en minnessida för att minnas en avliden person.

 

Företag som säljer gravstenar

GRF Gravvårdar
Löbe Granit
Edurus
Art on Glass, gravvårdar i glas
Rönngrens, kors i trä, brons och järn