Kistor och att välja begravningskista

Publicerat den

Att välja en kista för någon är förmodligen inte en fråga du funderat mycket på och det kan nästan kännas overkligt och absurt att välja en kista till en nära kära. Det är ett svårt beslut och du behöver ta den tid du behöver. I vissa kulturer kan du få provligga din kista och det finns kistor i ovanliga former exempelvis om du vill ha en kista som man kan sitta i.

En begravningskista fungerar som behållare för den avlidne och den liknar de mänskliga dimensionerna; det vill säga, den är bredare vid axlarna och smalare vid fötterna. Kistor har normalt ett avtagbart lock och är gjorda av trä.

begravningskista

Bild från en amerikansk begravning

Är kistor vid en begravning en oligopolmarknad?

Det kan vara svårt att hitta säljare som säljer direkt till köparen utan försäljningen går ofta genom de lokala begravningsbyråerna.Priset du betalar en begravningsbyrå för en kista kan vara flera gånger mer än vad begravningsentreprenören betalat för den. På sikt kommer vi presentera alternativ på den här webbplatsen.

Hur ska du välja kista?

Välj en kista utifrån:

  • Pris och vad du har råd med
  • Kvalité och material på kistan: det finns olika slags trä som mahogny, ek, furu, valnöt och körsbär men även metallkistor även om det inte är lika vanligt i brons, koppar och stål. Vill du ha en billigare kista kan du välja en som är av pressad trä och sedan täcks den med tyg under begravningen.
  • Färg och utseende – att det ska kännas bra

Begravningskista

I Sverige är det vanligt att man köper en enkel kista. Vid begravningen har man en duk över kistan så det är få deltagare som ser vilken kvalité som du väljer.

Kvalitén på kistan

Kvalitén på kistan är en faktor som påverkar priset och eftersom det är en känslig fråga vill man naturligtvis också visa respekt för den avlidne – vilket gör att man som köpare hamnar i en sårbar situation. Kistor kan kosta från 2000 kronor och som mest upp till drygt 20 000 kronor.

Kistor finns i enklare material som spånplattor och papp men även träslag som furu, björk eller ek. Du kan välja en grundmodell och du hittar kistor med eller utan handtag och som ekologiska produkter.

Storleken på kistor

Vanligtvis klarar en kista 130 kilo men det finns de som väljer extra förstärkningar för överviktiga.