Vetenskaplig studie: Liv efter döden?

Publicerat den Författare Begravningsbyråer

Problemet med att studera vad som händer med medvetandet när vi dör är något som människor har frågat sig i årtusenden. Hur mäter vi medvetande och hur ser vi när medvetandet lämnar kroppen?

Tidningen Telegraph skriver om en vetenskaplig medicinsk studie som publicerats i tidskriften Resuscitation som ger en första antydan om livet efter döden. I studien har de undersökt mer än 2000 personer som drabbats av hjärtstopp på 15 sjukhus i Storbritannien, USA och Österrike och nästan 40% som överlevde beskrev någon form av medvetenhet under tiden de var hjärtdöda.

Inom vården har man traditionellt utgått man från att döden är en snabb och omedelbar process: Hjärtat stannar, och inom 20-30 sekunder, slutar hjärnan att fungera. Utan blodet som pumpar syre genom venerna, är ett mänskligt liv över på bara några minuter. Medvetandet har fortsatt i upp till tre minuter när hjärtat inte slog, trots att hjärnan oftast stänger av inom 20-30 sekunder efter det att hjärtat har stannat. Forskarna har funnit bevis för att medvetandet kan fortsätta i flera minuter efter den kliniska döden. Dettaa tyder på att döden kan vara en mycket mer gradvis långsammare process än vad man tidigare ansett. Vi vet helt enkelt inte hur lång tid det faktiskt tar att medvetandet lämnar kroppen efter döden.

Vi upplever inte döden på samma sätt. Personerna hade väldigt olika upplevelser av döden. Vissa säger att det ser ut som ett starkt ljus andra som att solen skiner eller att möta en gyllene blixt.
Läs artikeln här